U wilt uw post goed ontvangen? Dat begint met een goede brievenbus

U ontvangt uw post graag op tijd? En in perfecte staat? Dat is ook de wens van Semperfi. We geven je alvast enkele tips mee die de bezorging van uw post of pakketje makkelijker maakt.

Image

De 6 richtlijnen voor een goede ontvangst van uw post en uw pakjes

Plaatsing

Plaats uw brievenbus aan de grens van de openbare weg..

Bij gebouwen met minstens 4 brievenbussen (waar busnummer officieel door de gemeente is toegekend) mogen de brievenbussen ofwel aan de voordeur ofwel op de benedenverdieping op een vlot toegankelijke en goed verlichte plaats worden aangebracht.

 

Toegankelijk

De toegang tot de brievenbus moet altijd vrij en zonder gevaar zijn..

 

Afmetingen

Uw bus moet minsten een opening van 23 cm breed en 3 cm hoog hebben.
Uw bus moet voldoende groot zijn zodat u ook grote ongevouwen zendingen C4-formaat ( 229 mm x 324 mm) kan ontvangen.

Hoogte

De opening van uw postbus bevindt zich het best op een hoogte van 70 tot 170 cm.

Huisnummer

Uw huisnummer moet zichtbaar en leesbaar zijn vanop de plaats waar uw brievenbus zich bevindt. Als het nummer van daaruit niet zichtbaar is, moet het huisnummer ook worden aangebracht op uw brievenbus.

Busnummer

Indien een huisnummer meerdere busnummers omvat, moet elk busnummer duidelijk zichtbaar en leesbaar worden vermeld op de overeenkomstige brievenbus. Het busnummer is het nummer dat is toegekend door uw gemeente. De nummering van de bussen moet een logische volgorde hebben.

Het busnummer maakt deel uit van het wettelijke adres, zoals een straatnaam of een huisnummer. Enkel uw gemeente heeft de bevoegdheid om een adres toe te kennen. Kent u het busnummer niet dat door uw gemeente is toegekend, of heeft uw gemeente u nog geen busnummer toegekend? Neem dan contact op met uw gemeente.

Niet verplicht, maar zeker aan te raden: zet op uw brievenbus de namen van alle bewoners.

Beschikt u naast uw brievenbus ook over een aparte bus voor pakjes? Zorg dan dat uw pakjesbus ook aan de richtlijnen voldoet voor plaatsing en huisnummer.

In beeld